cultivarea ciupercilor
Alaturate noua si ajuta-ne sa crestem Mari

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

cultivarea ciupercilor
Alaturate noua si ajuta-ne sa crestem Mari
cultivarea ciupercilor
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In jos
avatar
Admin
Admin
Posts : 173
Join date : 18/12/2017
https://cultiva-ciuperci.forumgratuit.ro

Cresterea ciuprcilor Pleurotus pe butuci Empty Cresterea ciuprcilor Pleurotus pe butuci

Dum Dec 31, 2017 11:40 am
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
1. Prezentare generala a cresterii: Taiem în bucati si inoculam(punem miceliul)butucii recent taiati. Butucii vor fii impanziti de miceliu în 3-5 luni dupa care pot fi plasati în gradina. Butucii pot fi inoculati si câte unul la locul lor permanent (definitiv). Momentul inocularii -datorita taierilor de iarna- este de obicei primavara, dar daca copacul este taiat primavara, vara sau toamna, nu trebuie asteptat mai mult de 2-3 saptamâni cu inocularea.
Nu e indicata nici inocularea imediata, ci trebuie asteptat cel putin o saptamâna, pentru ca în lemnul proaspat taiat întesarea ciupercii se declanseaza greu. Ciuperca Pleurotus nu descompune lemnul viu. Butucii plasati afara produc 3-4 ani, în special toamna. Soiuri de ciuperci Pleurotus pt.butuci sant : HK-35, ZU-P80-K12, G24, PS-saka etc. Nu ne mai ocupam cu soiuri târzii de ciuperci Pleurotus pentru ca folosirea tulpinelor de hibrizi este mai avantajoasa. (Vezi productia in saci într-un alt ghid.)

Materialul lemnos utilizabil: Lemnul trebuie sa fie sanatos, înca destul de plin de seva, deci sa nu fi fost taiat cu mult timp în urma. Lemnul nu poate fi complet uscat, putred si nici cu iasca. Este bun fagul, plopul, salcia, ulmul, paltimul, cerul, teiul, castanul, frasinul, nucul, marul, ciresul, etc. Nu avem experinta cu prunul si caisul. Nu se recomanda salcâmul, (cu care si ciupercile daunatoare lemnului au probleme) si nici brazii.
Inoculare, întesare: Butucii mai lungi se taie în "felii" de 30-40 cm, pe cât posibil înainte de inoculare. Dupa aceea facem stive la locul întesarii în asa fel (vezi desenul), încât pe suprafetele taiate, si jos, înprastiem miceliul sfaramat cu mâna într-un strat subtire (un strat de boabe de cca. 1cm). Cu un borcan de miceliu pe baza de boabe de grâu (=5litri) se poate altui 200-250 kg de lemn. Stiva se protejaza impotriva uscarii, cu folie, iar în aer liber se pune si pamânt pe folie pt. protectie împoriva soarelui. La o temperatura de 15-25°C întesarea dureaza 3-5 luni.
Producerea recoltei, recolta: În scopul altoirii de primavara si vara, stiva se desface la sârsitul lui august începutul lui septembrie, în cazul altoirii de toamna si iarna se desface primavara. Fiecare butuc se baga în pamânt în gradina în loc umbros, protejat de vânt în asa fel, încât cca 3/4 din butuc sa fie în pamânt. Butuci sa fie la o distanta de 15-20 cm unul de celalalt. În caz de seceta, se stropesc atât butucii cât si înprejurimile lor. Ciuperca creste mai ales toamna, în climat ploios si racoros, din septembrie pâna în noiembrie, de 2-4 ori. O cantitate de 100 kg material lemnos poate produce 20-25 kg de ciuperci în 2-4 ani. Putem împrastia paie printre butuci ca ploaia sa nu murdareasca striatiile ciupercii cu pamânt. Butucii plasati afara nu necesita întretinere deosebita în afara de udarea lor din când în când, timp de 3-4 ani. Deteriorarea ciupercilor cu viermi se întâmpla rar. Pentru adunarea (si ditrugerea) melcilor fara cochilie trebuie plasata momeala (cartofi taiati în doua, cârpa umeda) sau înprastiati în jurul butucilor praf de var, superfosfat sau cenusa de lemn. Cârpa umeda atrage mai puternic melcii daca punem pe ea cateva picaturi de bere.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum